Het verhaal van dansdocente en eigenaar Marianne

‘Bij mijn eerste salsales wist ik: dit was wat ik altijd had gezocht’

Marianne Greiner (58) werd bijna dertig jaar geleden op een feestje verliefd op salsa. “De muziek tilde me op en ik heb de hele avond geen minuut stilgestaan.”

Dit gevoel was wat ik altijd had gezocht!

“Dat ik van dansen en muziek houd, was niet nieuw voor me. Op mijn veertiende ging ik op dansles; ballroom, wat iedereen in mijn jeugd deed. Het was toen ook een vorm van uitgaan. Ik vond het leuk en haalde binnen een mum van tijd goud, maar het soort dans raakte me niet écht. De rest van mijn jeugd heb ik op de discovloer gestaan. In grote dancings weekendenlang dansen onder grote glitterballen en tussen bellenblaasmachines.
Daarna viel er op dansgebied een gat. Tot ik op mijn dertigste een uitnodiging kreeg van een nieuwe collega om te komen kijken naar het optreden met zijn Surinaamse band. Bij het horen van de eerste tonen van de muziek begonnen mijn heupen als vanzelf te bewegen. Het was echt liefde op het eerste gezicht met salsa en ik heb de avond van mijn leven gehad. De week erna had ik mijn eerste salsales en vanaf dat moment werd ik elke woensdagochtend blij wakker omdat ik wist: vanavond mag ik weer dansen! Dit gevoel  was wat ik altijd had gezocht. “

Salsa is vrijheid

“Inmiddels heb ik alweer negentien jaar mijn eigen salsadansschool en geef ik zes dagen per week les. Er is geen dag dat ik er géén zin in heb. Die verliefdheid gaat niet meer weg. Ik voel het in mijn buik en in mijn hart. Maar salsa staat ook voor vrijheid. Je hoofd leegmaken, zorgen loslaten terwijl de muziek naar binnen stroomt. Dat gevoel is heel belangrijk voor me geworden en is één van de redenen waarom ik ben gaan lesgeven. Ik wil het doorgeven! Ik zie mensen voor aanvang van de les vaak moe of gespannen van een lange dag binnenkomen, maar algauw vliegen de endorfinen door de zaal, waardoor ze fris en blij weer naar huis gaan.
Salsa is een dans van de straat. Je studeert geen pasjes in, maar krijgt bouwstenen aangereikt waarmee je zelf een dans kunt bouwen. En misschien wel het mooiste van salsa: iedereen danst met iedereen.”

Ik begrijp niet hoe ik zonder heb gekund...

“Sinds salsa zo’n essentieel onderdeel van mijn leven is, ben ik een ander mens geworden. Het heeft een nieuw deel van mijn persoonlijkheid losgemaakt. Ik voel me zo veel vrijer, zelfbewuster en ook sensueler dan daarvoor. In gezelschappen was ik vaak de stille, maar nu sta ik net zo makkelijk op de voorgrond. Ik viel kilo’s af en liet mijn haren groeien. Had ik salsa maar eerder ontdekt. Niet alleen kun je technisch meer als je jong bent, maar ik begrijp niet hoe ik vóór mijn dertigste zonder heb gekund!”

thumbnail-hr-m49-wij-dansen-marianne-0082.jpg