Dans bij Parkinson

Zaterdag in Alkmaar

Op zaterdagochtend geeft Dansschool Sizzling Salsa in de regio Alkmaar dansles aan mensen met Parkinson. Je beweegt en danst op vrolijke Caribische muziek waar je direct blij van wordt. Ook voor mensen met een andere fysieke beperking kan deze groep geschikt zijn.

Na een warming up op de stoel en erna het bewegen met losse pasjes, gaan we verder met samen dansen. In rustig tempo leren de koppels, die soms hun een eigen danspartner hebben meegebracht, pasjes van de salsa, de merengue of de rumba dansen. Uiteraard met een aanpassing hier en daar… Het gaat niet om perfect dansen, maar om lekker bewegen op de muziek, gezonde inspanning en lachen met elkaar.
 
 
De cursus start op  zaterdagochtend 23 september
Tijd:  10.15-11.15 uur met pauze halverwege 
Gez.centrum de Vroonen, De Helling 17 (rand St.Pancras)

 
Op 23 september start een nieuwe 10-weekse cursus dans voor mensen met Parkinson en andere niet aangeboren hersenaandoeningen. Nu maakt dansen op vrolijke Caribische muziek natuurlijk iedereen blij, maar voor mensen met Parkinson zijn er extra redenen om dit eens uit te proberen:

* mensen met Parkinson zijn geneigd om hun bewegingen steeds kleiner te maken. Deze danstraining stimuleert juist grote bewegingen;
* Bij stijve spieren en verstarring, helpen muziek en ritme om weer soepeler te gaan bewegen;
* Het geeft positieve energie om, samen met je (dans)partner, plezier te maken en te kijken naar wat je nog wél kunt! 
 
 
Aanmelden, bij voorkeur met een eigen partner (niet verplicht), kan via info@sizzlingsalsa.nl of bel Marianne 06 40308610.
De cursus kost €110 pp voor 10 weken. 
 

Waaom is dans zo goed bij Parkinson?

Petra Kooloos, fysiotherapeute vertelt: “Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek geeft aan, dat bewegen op een ritme, op muziek "iets" doet met je hersenen waardoor je beter beweegt. Tijdens de fysio behandeling besteed ik daar zelf ook aandacht aan bij Parkinson-patiënten. Maar veel leuker is het nog,  om dit wekelijks te doen onder leiding van de professionals van Sizzling Salsa.”
 
"Mensen met Parkinson hebben vaak last van tremoren of  'freeze' verschijnselen waardoor ze langzaam en star gaan bewegen en moeilijk kunnen lopen. De muziek en de maat, de telling en de hulp van de partner geven dan prikkels van buitenaf, waardoor dansen opeens wél lukt! Lekker bewegen op muziek en natuurlijk heel wat aflachen met de groep!" 
 

 

Deelnemers vertellen...

 “Heerlijk om met mijn eigen partner een uurtje te dansen en weer ouderwets te lachen samen. En ik ga met veel meer energie de deur uit na de salsa en merengue.”

“Fijn dat anderen begrijpen dat je niet altijd een ‘goede dag’ hebt, vaak hebben we aan een half woord genoeg. Maar ik knap enorm op van een uur lekker bewegen op de telling en de muziek!”

“Ik ging al naar de fysio en Petra had de basispas al eens met me geoefend. Het is heel leuk om nu iets nieuws te leren, in plaats van alleen maar bezig te zijn met wat ik niet meer goed kan.”
 
“Wat een verschil! Mijn man komt schuifelend de zaal binnen en heeft dan vaak ook de bekende starre blik op zijn gezicht. Maar na een uurtje dansles gaat hij bijna rechtop lopend de zaal weer uit, met een grote lach. Wij hebben zoveel lol samen!”